Filebingo

Filebingo pakt het fileleed in winkelstraten op een ludieke manier aan. Buurtbewoners delen bingokaarten uit aan autogebruikers die wekelijks vaak urenlang in de file staan. Chauffeurs of passagiers vinken vanuit de wagen op de bingokaart aan wat ze opmerken: een zitbank, een geparkeerde wagen, een gelukkige fietser, een tevreden handelaar, een passant met rode schoenen…  Vier op een rij? Bingo!

STOP

De tekst op de achterkant van de kaart maakt duidelijk dat er alternatieven zijn voor het autogebruik. Met de boodschap schuiven de initiatiefnemers het STOP-principe op een vriendelijke manier naar voor als oplossing. Het STOP-principe is een middel om mobiliteit slim in te plannen, waarbij de prioriteit eerst naar stappen, dan trappen (fiets), vervolgens openbaar vervoer en dan pas naar personenwagens gaat. De filebingo is een knipoog naar autogebruikers, met een boodschap over duurzame mobiliteit.

Omdat je wil autorijden, sta je stil 

Buurtbewoners delen op enkele piekmomenten een filebingokaart uit aan de autogebruikers in de straat. Zo kunnen die even in stilte stilstaan bij hun eigen leed. Hopelijk groeit het inzicht dat ze beter met de fiets of het openbaar vervoer komen of hun auto parkeren op een randparking. Zo is er minder hinder voor de wijk door luchtvervuiling, lawaai, sluipverkeer en spookrijders.

Ander gedrag, ander beleid

Om het fileprobleem op te lossen, heb je grote inzichten en plannen nodig. Zolang duurzame oplossingen en politieke moed ontbreken, is de filebingo een leuke prikkel die de shoppers even een spiegel voorhoudt. De file omleiden is niet de oplossing, autogebruik aanpakken is dat wel. Parkeren op een parking aan de rand van de stad? De fiets nemen? Het openbaar vervoer gebruiken? De oplossing ligt zo voor de hand dat je erover kijkt: burgers die hun autogebruik aanpassen en politici die een gezond mobiliteitsbeleid voeren.

Download de filebingo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: