Pers Parklets

Persbericht 20/08/2019

Parklets op het Kiel – Parkeerplaatsen omgevormd tot mini-parkjes

Trottoirterrassen worden standaard in het straatbeeld

Het straatcomité Bump (Buren met een plan) van de Pieter Génardstraat op het Kiel in Antwerpen geeft in de straat een aantal parkeerplaatsen een publieke invulling en richt die in op maat van de bewoners. Dat doen ze door ‘parklets’ of ‘trottoirterrassen’ te installeren, die ze samen bedenken en bouwen. Met deze rustplekken creëren ze interactie in de straat. Ze slaan met deze tijdelijke ‘voetpadbalkons’ bruggen tussen burgers. 

De modal shift is hier reeds ingezet. Ons comité wil een voorbeeld geven aan burgers en beleid. Een straat op mensenmaat is een straat waar niet de auto het publieke domein volledig inpalmt, maar een plek die mensen ruimte biedt om elkaar te ontmoeten”, aldus comité Bump.

Doel? 

Bureninteractie, vergroening en een mooie, leefbare buurt, trage mobiliteit en gezondheid. Deze doelstellingen sluiten aan bij wat Bump beoogt.

Concreet? 

De buren van de Pieter Génardstraat richten op de parkeerstrook enkele ‘eilandjes’ in, gericht op de behoeften van de buurt. Dat doen ze in een participatief proces. Na eerdere bevragingen en het succes van hun Tuinstraat, in de zomer van 2017, weten ze dat de bewoners uitkijken naar een mooi verzorgde praat-, zit- of speelhoek en een afgebakende ‘groene’ ruimte. Ze zijn samen verantwoordelijk voor inrichting, onderhoud en het bewaken van de netheid. 

In augustus 2018 experimenteerden ze met deze formule en realiseerden ze een eerste parkletproject met zeer bescheiden middelen. Dit jaar bouwen ze verder op de ervaringen en gaan ze voor een duurzamere invulling. Met geld van de Burgerbegroting zijn de nieuwe parklets mooier, steviger en groener. 

Waarom?

Het comité Bump raakte geïnspireerd door voorbeelden van parklets overal ter wereld en vindt dat die in Antwerpen niet mogen ontbreken. 

Straten van een toekomstgerichte stad hebben standaard enkele trottoirterrassen”, aldus comité Bump.

De meerwaarde van een trottoirterras:

  • De straat wordt dankzij trottoirterrassen een groene, attractieve plek, waarvoor buurtbewoners graag een ommetje maken. 
  • Door een rustpunt te bieden op de parklets, ontstaan niet alleen meer ontmoetingskansen tussen de bewoners van de straat, maar ook tussen passanten. 
  • Een straat op mensenmaat is een straat waar niet de auto het publieke domein volledig inpalmt, maar een plek die mensen ruimte biedt om elkaar te ontmoeten. Parklets zijn rustige, veilige en groene oases.
  • Het proces zorgt voor verbondenheid en een betere band tussen bewoners en hun buurt. Door deze band neemt de netheid in de buurt toe.
  • Een parklet vergroent en verkoelt de stad: een kleine stap in klimaatbeheersing.

Sociaal project

Het creëren van de trottoirterrassen in de Pieter Génardstraat kreeg dit jaar een extra dimensie. Het timmeren, lassen, schilderen en plaatsen gebeurde in samenwerking met Werkvormm vzw. De trottoirterrassen werden gemaakt door anderstalige nieuwkomers in een opleidings- en werkervaringsproject van Werkvormm. Dat geeft het project een extra sociale invulling.

Voor de pers:

De trottoirterrassen worden op zondag 25 augustus 2019 geopend tijdens het straatfeest in de Pieter Génardstraat. Je bent welkom tussen 14 en 16 uur. De leden van het straatcomité Bump staan je graag te woord.

%d bloggers liken dit: