Hangkinderen: Een Tuinstraat trekt volk en in het bijzonder kinderen. De kinderen zijn er in de eerste plaats waarvoor we dit allemaal doen. Kinderen zijn het bindmiddel tussen buren. Maar … kinderen maken lawaai en rommel, voetballen, spelen, fietsten en laten afval achter. Om dit niet tot overlast te laten komen, heb je afspraken en regels nodig, maar ook mensen en tijd. Dat vroeg meer van de trekkers dan we hadden ingeschat. Gevraagde hulp aan het district bleef uit.
Dank aan AAW om ons de kans te geven de kinderen van bij het begin mee te betrekken.
Leerpunten:
- Zet iedereen vooraf op dezelfde lijn en maak samen gebruik van dezelfde oplossingen om lawaai en drukte van kinderen in te tomen.
- Engageer hulp van buitenaf. Schakel sportdiensten in. Zorg dat je speel- en sportmateriaal voor de hele periode kan ontlenen.
- Organiseer kindvriendelijke momenten en kansen: hoekjes met boeken en knutselmateriaal, een zoektocht, een blotevoetenpad, een timmer- en zaagplek, los speelmateriaal. Hoe meer contact met hen, hoe beter aanspreekbaar ze zijn als het te gek of te wild wordt. Van stropers kan je boswachters maken.
- Opdracht aan AAW: Haal de stad als partner binnen voor op maat ontlening van materiaal en hulp van sport- en speeldiensten. Ter zijde: ook de afvalophaling moet duidelijker besproken worden alsook de duidelijkheid betreffende de verkeerssignalisatie)
De straat op: Hoe meer aanwezigheid op straat, hoe meer plezier én controle én contacten én kansen én uitnodigingen én hoe normaler het eigenlijk is. Door op straat aanwezig te zijn, merk je problemen snel op, ben je aanspreekbaar, voorkom je escalaties. Een rolbeurt of een permanentie voelden we als onnatuurlijk. Trouwens – om het heel negatief te zeggen – wie zijn nek uitsteekt, vreet de bonen. En om het heel positief te zeggen: aanwezigheid rendeert.
Dank aan AWW om ons te wijzen om alle activiteiten op mensenmaat te organiseren.
Leerpunten:
- Maak van de straat echt je tuin. Ontbijt op straat. Nodig je familie uit.
- Opdracht aan AWW: Doe zo voort. Blijf de mensenmaat bewaken.
Participatie vs. consumentisme: We stonden voor openheid en participatie. We namen geen actie zonder draagvlak, zonder uitgebreid overleg. Daar blijven we in geloven. Dat zullen we blijven uitdragen. Maar om iedereen even betrokken te krijgen, moet je andere inspanningen leveren dan we deden. Geen afgewerkte bloembakken aanbieden, wel uitnodigen om mee te timmeren. Geen uitgestald ontbijtbuffet, wel enkel een tafel klaarzetten. Bel niet altijd zelf voor stadsdiensten, geef anderen wel het telefoonnummer.
Denk niet dat je verhaal gekend is, laat staan gedragen. Het is belangrijk om je visie en je missie op vele dragers en op vele momenten te delen.
Dank aan AAW om de juiste toon te zetten van bij het begin. Jullie doen mensen geloven in dromen. Dank aan AAW om er te zijn op onze momenten van “wanhoop”. Jullie luisterden en namen ons serieus.
Leerpunten:
- Maak deeltaken. Verdeel verantwoordelijkheden.
- Trek niet te hard, durf te lossen.
- Deel je verhaal op diverse momenten en dragers (posters, kaartjes, babbels).
- Opdracht aan AAW: Durf ons nog meer uitdagen om tot echte participatie te komen. Niet alleen bij het ontwikkelen, maar ook tijdens de Tuinstraat.
Speerpunten:
- Meer participatie (Betrek iedereen bij ontwikkelen en uitvoeren. Vertel duizend keer het verhaal en laat het verhaal door anderen vertellen.)
- Beter aanbod voor kinderen (Geef hen tijd, ruimte, middelen. Overleg met hen. Haal hulp: animatie, sport, spel)
- Meer leven op de straat (Leef meer op straat. Walk your talk)
Betere afspraken met stad (district, vuilophaling, straatkeerders, sportdienst, ontleendiensten en politie)